top of page
Image by Charles C. Collingwood

Kekik

Kekik

​Ballıbabagiller familyasındandır. Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir.

 

Boyları 15 - 40 cm arasındadır.Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır.

 

Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde, pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklinde, gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.

Thymus cinsinin 220’den fazla türü vardır; bu türlerin çoğu bodur, toprağa yayılan ve küçük yeşil çalımsı bitkilerdir ve Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişir.

 

En bilinen kekik, vulgaris isminden de anlaşılabileceği gibi, “yaygın” anlamına gelen Thymus vulgaris’tir. Çoğunlukla kayalıklarda ve kuru, iri taneli toprakta yetişir.

Image by Jo Rae
Image by Ashley Levinson

Kekik otu Haziran’dan Ekim'e kadar topraktan 4-5cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli havadar yerlerde kurutulur ve ısının 35C°’yi geçmemesine dikkat edilir. 

50 cm boylanabilen çok yıllık bir çalımsı bitkidir. üçük, mızrak görünümlü, kısa ya da oval yaprakları vardır. Yapraklarına elinizi sürdüğünüzde kekre bir limoni koku yayılır; bu kekik olarak bildiğimiz kokudur.

 

Ufak beyazımsı pembe ile soluk lavanta rengi arasında değişen çiçekleri sıkı bir helezonik bağlantı kafası tarafından taşınır. İki dudaklı kaliksinin üst ve alt dişleri büyüklük ve şekil olarak değişiklik gösterir. Kekik Mayıs’tan Ağustos’a kadar çiçek açar.

İncirin Faydaları

Kekik tarımı Denizli dışında diğer bazı illerde yapılsa da %85'i Denizli ilinden toplanmakta, geriye kalan %15'lik kısmı doğadan toplanmaktadır.

 

Dünya kekik ticaretinin %85'lik kısmını Türkiye'deki kekik rezervleri karşılamaktadır.

 

Toprak ve ekolojinin kekik tarımı için uygun olması gibi faktörler önemli rol oynamaktadır.

Türkiye Map Chart (6).png
Image by Jo Rae

Organik ve Sertifikalı HC Baharat Ürünleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

bottom of page