top of page
Image by Roberto Patti

Kestane

Kestane

Kestane ağacı Fagaceae familyasına ait. Bu ağacın yaklaşık on iki türü var. Uzun ömürlü olmasıyla bilinen kestane ağaçlarının 4000 yıla ulaşan bazı türleri bile bulunuyor. Bu çok yönlü ağaç ayrıca kereste ve bal imalatında da kullanılıyor.

Ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilen kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda ve soğuk topraklarda daha hızlı büyür. Taze kestanelerin tadı genellikle acı olduğundan, dış kabukları sararmaya başladığında toplanır.

 

Toplandıktan sonra bir süre bekletildiğinde ise daha fazla tatlanır. Kestaneler genellikle sonbahar aylarında hasat edilir ve kasım ayından şubata kadar kış aylarında neredeyse her evde çay sohbetlerinin vazgeçilmezi haline gelir.

Image by Jade Seok

Sonbahar mevsiminde piyasaya çıkan kestane, közleme yapılmasıyla, haşlanmışıyla, şekerlemesiyle, unuyla, pastalarıyla ve bazı yemeklerdeki garnitürüyle severek tüketilir. İyi, nitelikli bir kestane 2,5 cm. genişlikte ve 15-20 gr. ağırlıkta olur. Ancak kuzu kestanesi denilen türlerin genişliği ve ağırlığı bu ölçülerden daha küçüktür.

Ülkemizde taze kestane, kaliteli ve aşılı olarak Ödemiş, Nazilli, Kiraz, Bozdağ ve Beydağ bölgelerinde yetiştirilmektedir. Çeşitleri çok olmakla beraber ihracata en uygun olanı marrons (şekerci) cinsidir.

 

Kestane; 1 Kg’daki adede göre 40-45 en iri boy, 50-55, 60-65, 70-75, 80-85, 90-95 ve 100(+) gibi kalibre makinalarında boylara ayrılır daha sonra silinir ve seleksiyona tabi tutularak işlenir. Big Bag Çuval, jüt çuval ve filede işlenen kestane isteğe göre 1 Kg’dan 1000 Kg’ya kadar ambalajlanıp ihraç edilir.

Kestanenin Faydaları

Kestane dendiğinde kestane şekeri nedeni ile akla ilk gelen il Bursa olmakla birlikte, en fazla kestane üretimi yapılan ilimiz Aydın’dır.

 

Kestane üretimimiz 2019 yılında 70 bin tonu geçmiştir.

 

2019 yılında kestane üretimimizin % 41’ü Aydın’da gerçekleşmiştir.

Türkiye Map Chart (6).png
Image by Roberto Patti

Organik ve Sertifikalı HC Baharat Ürünleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

bottom of page